Bicarbonatul de sodiu si otetul, mixul eficient in indepartarea ruginii din baie?!

Curatenia casei este un efort constant, mai ales in baie, camera unde se acumuleaza umezeala, calcar si chiar urme de rugina. Desi rafturile sunt saturate cu numeroase tipuri si branduri de produse de curatenie, cel mai multe dintre ele contin chimicale nocive, au un miros foarte puternic, sunt scumpe si nu isi dovedesc eficacitatea de fiecare data.

Daca in locuinta sunt copii, animale de companie, persoane varstnice sau cu diverse alergii, cea mai naturala solutie pentru a indeparta urmele de rugina din baie este bicarbonatul de sodiu si otetul. Ieftine, fara miros si grad inalt de eficienta, acestea au castigat o popularitate imensa, transformandu-se in ajutoarele de nadejde ale gospodinelor. 

Pare incredibil, dar aceasta combinatie functioneaza foarte bine datorita proprietatilor chimice ale fiecarui ingredient. Bicarbonatul de sodiu este un abraziv usor, cu efecte dezinfectante, iar otetul, acid acetic, are capacitatea de a dizolva mineralele si depunerile. Ambele sunt produse naturale, care nu dauneaza suprafetelor din baie si nici sanatatii utilizatorilor. 

De ce apare rugina in baie?

Rugina se formeaza atunci cand fierul sau aliajele care contin fier intra in contact cu apa si oxigenul pentru o perioada indelungata. In baie este o problema frecventa, mai ales pe suprafetele metalice sau pe instalatiile sanitare unde apa se scurge constant si umiditatea este ridicata. Bateriile, suruburile, suporturile pentru prosoape si alte accesorii de metal sunt primele afectate, iar rugina poate incepe sa se extinda si pe alte suprafete.

Rugina nu este doar inestetica; poate deteriora accesoriile de metal si contribui la acumularea bacteriilor. In plus, urmele rosiatice pot patrunde adanc in suprafetele de portelan, ceramica sau piatra, devenind dificil de eliminat.

De ce functioneaza mixul bicarbonat-otet?

Bicarbonatul de sodiu si otetul nu sunt doar ingrediente folosite in bucatarie, ci si ”aliati” de nadejde in curatenie. 

Bicarbonatul de sodiu este o substanta alcalina cu particule fine, ceea ce il face un abraziv bland. Datorita texturii poate actiona asupra depunerilor de rugina fara a zgaria suprafetele delicate din baie. In plus, bicarbonatul neutralizeaza si mirosurile neplacute si are efect antimicrobian, fiind capabil sa distruga o parte din bacteriile de pe suprafetele cu care intra in contact. In amestec cu apa formeaza o pasta usor abraziva care poate dizolva depunerile si petele de rugina.

Otetul este un acid acetic slab care poate dizolva mineralele din calcar si alte depuneri de pe suprafete. Acidul acetic interactioneaza chimic cu fierul oxidat (rugina) si il desprinde de pe suprafetele metalice. Pe langa aceasta actiune, otetul are si proprietati antibacteriene, distrugand bacteriile si microorganismele daunatoare.

Atunci cand sunt combinate, bicarbonatul si otetul au o reactie efervescenta, iar bulele formate descompun particulele de rugina si indeparteaza murdaria incapatanata. Astfel, aceste doua ingrediente curata eficient suprafetele afectate de rugina, fara substante chimice toxice sau costisitoare.

Asa poti folosi bicarbonatul si otetul in indepartarea ruginii

Indepartarea ruginii din baie cu bicarbonat de sodiu si otet este o metoda la indemana, dar implica putina atentie pentru a obtine cele mai bune rezultate. Primul pas este sa pregatesti zona afectata. Inainte de a aplica orice solutie asigura-te ca suprafata este curata, fara praf, grasime sau alte impuritati care ar putea impiedica actiunea bicarbonatului si a otetului. Foloseste o carpa umeda pentru a sterge zona ruginita, indepartand eventualele reziduuri sau depuneri de calcar si lasand suprafata cat mai curata. 

Odata ce suprafata este pregatita este timpul sa aplici bicarbonatul de sodiu. Presara bicarbonat din abundenta peste zona afectata de rugina, asigurandu-te ca este acoperita complet. Amesteca bicarbonatul cu suficienta apa pentru a obtine o consistenta similara cu cea a unei paste de dinti, care sa adere bine la suprafata ruginita si sa aiba o textura abraziva necesara pentru a elimina petele. Aplica pasta uniform pe zona afectata si las-o sa stea cateva minute. 

Acum ca ai aplicat bicarbonatul este momentul sa adaugi otetul cu o sticla cu pulverizator. Pe masura ce bulele de aer cresc se formeaza o presiune care ajuta la slabirea particulelor de rugina. Daca rugina este persistenta sau intinsa poti pulveriza mai mult otet pentru a intensifica reactia. Lasa-l apoi sa actioneze: 15-30 de minute sunt suficiente pentru a observa efectele solutiei, dar pentru petele mai rezistente de rugina poti lasa amestecul sa actioneze pana la o ora. 

Dupa ce timpul a trecut, foloseste o perie moale sau un burete abraziv pentru a freca suprafata. Evita periile sau buretii foarte aspri care ar putea zgaria suprafetele delicate, mai ales daca rugina se afla pe obiecte de portelan, ceramica sau alte materiale mai sensibile. Misca peria sau buretele in cercuri pentru a acoperi toata suprafata ruginita si pentru a elimina orice urma vizibila de oxidare. Daca observi ca raman mici pete de rugina dupa frecare poti repeta procesul de aplicare a bicarbonatului si a otetului, lasandu-le sa actioneze mai mult timp inainte de a relua frecarea.

Dupa ce ai terminat de frecat suprafata si ai reusit sa elimini toate urmele de rugina de pe cadita dus, clateste-o cu apa calda pentru a indeparta resturile de bicarbonat si otet. Este important sa cureti bine toate reziduurile, deoarece bicarbonatul lasa un strat albicios dupa uscare, iar mirosul de otet va persista in baie. Dupa ce ai clatit suprafata foloseste o carpa curata si uscata pentru a sterge complet zona.