Cat de fierbinte sa fie apa din cada?

Relaxarea intr-o cada plina cu apa fierbinte, eventual si cu spuma si muzica in surdina, se numara printre cele mai vechi si mai la indemana modalitati de scapa de stresul acumulat peste zi si de a le oferi corpului, dar mai ales mintii, o binemeritata pauza. 

Inca din Antichitate oamenii au dezvoltat diverse ritualuri in jurul baii (uitandu-ne la exemplul bailor romane, la ritualurile japoneze sau la saunele finlandeze), dar punctul comun a fost apa fierbinte, considerata drept cea mai eficienta ”terapie” pentru relaxare, reducerea tensiunii din corp si instalarea somnolentei. 

Dar oricat de benefica este o baie fierbinte nu trebuie sa uitam de siguranta noastra! Aici ne referim, in mod foarte special, la temperatura potrivita a apei, ce nu ar trebui sa fie doar o chestiune de preferinta, ci si de sanatate, pentru a ne putea bucura de o experienta completa si sigura.

De ce sa fim (mai) atenti la temperatura apei?

Apa prea rece este inconfortabila (mai ales pe timp de iarna), pe cand cea prea fierbinte ne poate provoca o multime de probleme de sanatate (cele mai comune sunt iritatii ale pielii si scaderea brusca a tensiunii arteriale). Cand apa are o  temperatura potrivita isi va dovedi eficienta in deschiderea porilor, in stimularea circulatiei sanguine, in ameliorarea durerilor musculare si articulare si in inducerea unei stari de calm.

Ca o recomandare generala, temperatura apei din cazi freestanding trebuie sa fie undeva intre  37°C - 40°C (apropiata de cea a corpului uman). Fiind aproape identica cu cea a corpului, aceasta temperatura ofera senzatia de plutire si usurare, fara a provoca un soc termic si fara ca organismul sa fie nevoit sa depuna un efort suplimentar pentru a-si regla temperatura interna.

De asemenea, apa la 37°C - 40°C stimuleaza usor sistemul circulator, dar fara a pune presiune excesiva pe inima si pe sistemul respirator. Prin dilatarea usoara a vaselor de sange aceasta temperatura imbunatateste fluxul sanguin catre extremitati, relaxeaza corpul si ofera o senzatie de caldura reconfortanta, care contribuie la bunastarea generala.

Mai mult, temperatura apei ne influenteaza si starea mentala si emotionala. La temperaturi de aproximativ 37°C - 40°C corpul elibereaza endorfine, ajutandu-ne sa lasam deoparte grijile si stresul zilnic. Aceasta este temperatura optima pentru o baie de seara, mai ales in cazul persoanelor cu dificultati in a se relaxa inainte de culcare sau care se simt epuizati fizic si mental dupa o zi lunga de munca. 

Baia fierbinte poate fi o forma de terapie?!

Daca scopul principal al baii este relaxarea, temperatura apei ar trebui sa fie confortabila, fara temperaturi extreme. Pentru cei care se folosesc de baia fierbinte ca forma de terapie, o usoara crestere a temperaturii va fi benefica. 

De exemplu, apa mai fierbinte (dar sub 42°C) poate contribui la relaxarea muschilor si la atenuarea durerilor musculare si articulare. Aceasta este o metoda eficienta pentru persoanele care sufera de afectiuni precum artrita, dureri de spate sau tensiuni musculare. Este insa important ca aceste bai terapeutice sa fie scurte, nu mai mult de 10-15 minute, pentru a evita deshidratarea.

Ce temperatura este sigura pentru pielea sensibila?

In cazul persoanelor cu pielea sensibila si cu afectiuni dermatologice (in special eczema sau psoriazisul), temperatura apei ar trebui sa fie undeva la 36°C, cat sa poata fi evitate iritarea pielii si uscarea excesiva. In cazul pielii foarte sensibile, o temperatura mai scazuta de 36°C va fi mai confortabila si mai putin daunatoare.

Baile fierbinti pentru copii si persoane in varsta

Pentru copii si persoanele in varsta (care au o piele subtire si sensibilitate crescuta la temperaturi extreme) apa ar trebui sa fie mai aproape de 36-37°C, pentru a evita orice riscuri. Copiii si persoanele in varsta au o capacitate redusa de a-si regla temperatura corpului si, prin urmare, sunt mai susceptibili la riscurile supraincalzirii si deshidratarii.